Tatlıdil, restoran ve lokantalarda usta ızgaracı, garson, aşçı, komi, şef gibi ana unsurlar bulunduğunu söyledi. Daha önce eleman alım ilanı verdiklerinde yüzlerce telefon geldiğini ifade eden Tatlıdil, "Onlarca görüşme yapardık.
Şimdi en son gazeteye ilan verdim bir hafta, 10 gün önce. Telefon çalmadı, arayan yok. Dedim ki herhalde göze gelmedi. İlanın boyunu büyüttüm, 3 gazeteye birden ilan verdim. Onun neticesinde yaklaşık 10 kişi telefonla aradı ve 5 kişi görüşmeye geldi. Sektörün en büyük sorunu, çalıştıracak garson bulunamaması" diye konuştu. Tatlıdil, sıkıntının son yıllarda gıda sektöründeki hızlı büyümeden kaynaklandığına inandığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Sektörde yeni kurulan firmaların mevcut eleman pastasından pay aldığını düşünüyorum. Çünkü bunun eleman yetiştiren bir okulu falan yok. Siz kadro kuracaksanız, komşunuzun, yandaki dükkanın elemanını alıyorsunuz. Şu an sektörde eleman sıkıntısı var. Derneğimizin 210 resmi üyesi var. Bu 210 firmanın yüzlerce şubesi ve binlerce elemanı var. Bu şubelerin tamamının elemana ihtiyacı var. Sadece TÜRES bugün belki binlerce istihdamı karşılayacak pozisyonda."
"Mevcut otelcilik okulu mezunları yeterli değil"
Tatlıdil, mevcut otelcilik okulu mezunlarının talebi karşılamada yeterli olmadığına işaret ederek, "Zaten otelcilik okuyan adı üstünde otelcilik üzerine yoğunlaşıyor. Biz bu konuda özel bir şeyler yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Kurumlar ve TÜRES vasıtasıyla eleman yetiştirmeye yönelik kurslar düzenlediklerini anlatan Tatlıdil, şöyle devam etti: "İstanbul Ticaret Odası kanalından bireysel dersler vererek, garson yetiştirmeye çalışıyoruz. Ama bu da çok verimli olmuyor. İŞKUR var, buradan işsizlik primi alan bir kesim var. Bizim işçi bulamamamızın nedenlerinden biri acaba işsizlik primi almaları olabilir mi diye de düşünüyorum. Yani 1000-1500 liralık maaşın yerine 500-600 lirayı mı tercih ediyorlar diye de düşünüyorum."
Tatlıdil, bugün bir garsonunun bahşişle aldığı maaşın asgari 2 bin lira olduğunu aktararak, "Bu, yerin konumuna ve özelliğine göre 2 ile 5 bin lira arasında değişiyor. Neden işçi gelmiyor, bunun irdelenmesi lazım" ifadesini kullandı.
Çözümü "vasıfsız elaman" ilanında buldular
Tatlıdil, artık işletmelerin "vasıfsız eleman" ilanı vererek personel alıp yetiştirdiğini söyledi. Firmaların, kurslardan ve resmi makamlara yapılan başvurulardan sonuç alamamaları nedeniyle bu yola başvurduğunu anlatan Tatlıdil, sektörün çok hızlı büyümesinin ve eleman ihtiyacının mevcut pastadan karşılanmasının eleman sıkıntısı oluşturduğunu dile getirdi. Tatlıdil, sorunun devam etmesi durumunda yurt dışından yabancı işçi transferi yoluna gidebileceklerini belirterek, "Tersine bir işçi göçü belki sağlanacak. Orta Doğu'dan, yakın ülkelerden transferler yapılabilir. İlgili bakanlığın ve İŞKUR'un bu konuya hassasiyetle eğilmesi lazım. Artık işletmeler bu problemi kendileri çözme gayretine giriyor" diye konuştu.
TÜRES Başkanı Tatlıdil, sektöre iş başvurusunda bulunanların aynı gün işe başlayabildiğini dile getirerek, başvuru sahibinin yapısı ve fiziği uygun ise vasıfsız elemanların da yetiştirilmek üzere sektörde istihdam edilebileceğini sözlerine ekledi.
İki bin liraya çalıştırılacak garson bulunamıyor.
on
0 yorum:
Yorum Gönder